Kokosowy krem z cukinii

Wiosna w kuchni- czyli świeżo i lekko na talerzu. Przepis na aromatyczną zupę z cukinii.

 

flower-758777_1280.jpg

Ostatni weekend udowodnił obecność wiosny. Zrobiło się ciepło i przyjemnie na dworze, ptaki na każym kroku, aż chce się wzbić w przestworza jak one… Więc nic dziwnego, że mam ochotę na lżejszą kuchnię.

Uwielbiam cukinię, a cena w sklepach tego warzywa jest coraz bardziej zachęcająca, więc postanowiłam wykorzystać taką okazję i zrobić z niej zupę. Wyszukałam mnóstwo przepisów na różne wersje, ale w efekcie trochę namieszałam po swojemu- jak zawsze 😉 jednak „bazą” pomysłu był TEN PRZEPIS.

Do swojej wersji- na 2 porcje- użyłam:

  • 1/2 pora
  • 1 dużego ziemniaka
  • 1 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • olej z pestek dynii (lub każdy inny ulubiony olej)
  • przyprawa curry, chili oraz sól

 

Cebulę, czosnek i ziemniaka pokroić na drobne kawałki. Nie muszą być idealne kształty bo zupę później blenduję. W garnku rozgrzać olej wrzucić wszystko co pokroiliśmy, dodać po chwili pokrojonego pora i mieszać, uważać by nic nie przywarło do dna. Kiedy warzywa troche zmiękną dolewam wody i solę- zmniejszam gas. Teraz czas na cukinie, kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy do reszty. Duszę razem ok 10 min. Następnie dodaję mleko kokosowe i łyżeczkę curry i chili. Gotuję pod przykryciem 5-10 min. Wyłączam i miksuję na gładki krem.

Dla przystrojenia prażę jeszcze pestki dynii- posypuję na koniec 🙂

Smacznego!

20160329_163317

Zupka jest szybka w przyrządzeniu i bardzo łatwa. Jeśli wolicie ostrzejszy smak można dodać więcej chilii. Idealna po bieganiu 😉

Pozdrawiam

Agata

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s